РЕАЛИЗИРАНА ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕМА „ЧИТАЊЕТО Е СУПЕРМОЌ“ ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР
Ресурси

РЕАЛИЗИРАНА ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕМА „ЧИТАЊЕТО Е СУПЕРМОЌ“ ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР

Денес во ООУ „Јохан Хајнрих Песталоци“ реализиравме едукативна презентација во склоп на кампањата „Читањето е супермоќ“. Пред присутните претставници од основните училишта се обратија: градоналаникот на Општина Центар, г-нот Горан Герасимовски, Татјана Димовска-Атанасова, уредничка во „Арс Ламина“, Ана Несторовска – уредничка на списанијата „Прв детски клик“ и „Детски клик“ и писателот Велко Неделковски. Во своето … Continue reading

„Арс Ламина“ ќе донира 1.000 книги за училиштата во Општина Карпош
Ресурси

„Арс Ламина“ ќе донира 1.000 книги за училиштата во Општина Карпош

Издавачката куќа „Арс Ламина“ ќе донира по сто книги за десетте основни училишта во Општина Карпош. Во рамките на кампањата „Читањето е супермоќ“, која е поддржана и од Филозофскиот факултет во Скопје и Здружението за дислексија „Ајнштајн“, на втори март во просториите на ООУ „Лазо Трповски“ се одржа презентација што има цел да се збогати … Continue reading

Го одбележуваме Светскиот ден на наставниците со десет изданиjа од „Арс Ламина“
Ресурси / училиште

Го одбележуваме Светскиот ден на наставниците со десет изданиjа од „Арс Ламина“

Во интернационални рамки, денеска (5 октомври) се прославува Светскиот ден на наставниците. Да се биде наставник, учител, професор и воспитувач е најблагородната и најубавата професија. Но, истовремено, тоа е и најодговорната задача што подразбира голема посветеност и подготвеност. Наставниците се едни од најважните членови на општеството. Тие се водечка светлина за учениците и со својата … Continue reading

Дводневна онлајн-конференција во организација на Cambridge University Press & Assessment
Ресурси

Дводневна онлајн-конференција во организација на Cambridge University Press & Assessment

Почитувани,  Во пресрет на почетокот на новата учебна година, ве покануваме да ја проследните дводневната онлајн-конференција во организација на Cambridge University Press & Assessment.   Настанот со назив Back to School with Cambridge ќе се одржи на 30 и 31 август, а учество ќе земат познати автори и едукатори (Herbert Puchta, Olha Madylus, Matthew Ellman etc.).  Целта на овој богат … Continue reading

Десет причини зошто треба да им читате на вашите деца
Деца 0-3 години / Деца 3-6 години / Ресурси / Родителско катче

Десет причини зошто треба да им читате на вашите деца

Сите знаеме дека е добро да им читаме на нашите деца, но дали ви се познати посебните предности што може да ги добие детето на претшколска возраст доколку биде изложено на читање? Всушност, вие, како родител, имате огромна моќ да го зголемите потенцијалот за читање и за учење кај децата, така што ќе направите книгите … Continue reading

Ресурси
Ресурси

Ресурси

Сите потребни дидактички материјали и ресурси во врска со предметите Математика и Природни науки, како и бројни бесплатни онлајн ресурси за наставниците се достапни тука: За влез на страницата со ресурси најавете се со Вашето корисничко име и лозинка. Доколку сè уште не сте регистрирани, Ве молиме пополнете ја формата за регистрација. Continue reading