Latest Entries
ДОНИРАНИ 600 КНИГИ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ
училиште

ДОНИРАНИ 600 КНИГИ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

По реализацијата на едукативната презентација во склоп на кампањата „Читањето е супермоќ“ во Општина Ѓорче Петров, претставници на издавачката куќа „Арс Ламина“ ги посетија основните училишта: „Мирче Ацев“, „Ѓорче Петров“, „Димитар Поп Георгиев Беровски“, „Страшо Пинџур“, „Јоаким Крчовски“ и „Тихомир Милошевски“. Целта на посетите беше донирање по 100 книги за училишните библиотеки со цел збогатување … Continue reading

РЕАЛИЗИРАНА ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕМА „ЧИТАЊЕТО Е СУПЕРМОЌ“ ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР
Ресурси

РЕАЛИЗИРАНА ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕМА „ЧИТАЊЕТО Е СУПЕРМОЌ“ ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР

Денес во ООУ „Јохан Хајнрих Песталоци“ реализиравме едукативна презентација во склоп на кампањата „Читањето е супермоќ“. Пред присутните претставници од основните училишта се обратија: градоналаникот на Општина Центар, г-нот Горан Герасимовски, Татјана Димовска-Атанасова, уредничка во „Арс Ламина“, Ана Несторовска – уредничка на списанијата „Прв детски клик“ и „Детски клик“ и писателот Велко Неделковски. Во своето … Continue reading

ДОНИРАНИ 800 КНИГИ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА КИСЕЛА ВОДА
училиште

ДОНИРАНИ 800 КНИГИ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА КИСЕЛА ВОДА

По реализираната едукативна презентација пред просветните работници од основните училишта во соработка со Општина Кисела Вода, претставници на издавачката куќа „Арс Ламина“ продолжија со планираните активности во склоп на кампањата „Читањето е супермоќ“. Посетени беа ООУ „Кузман Јосифовски Питу“, ООУ „Партение Зографски“, ООУ „Кирил Пејчиновиќ“, ООУ „Невена Георгиева Дуња“, ООУ „Св. Климент Охридски“, Драчево, ООУ … Continue reading

ДОНИРАНИ 600 КНИГИ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА БУТЕЛ
училиште

ДОНИРАНИ 600 КНИГИ ВО ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА БУТЕЛ

По реализацијата на едукативната презентација во рамките на кампањата за поттикнување на читачките навики кај децата – „Читањето е супермоќ“, претставници на издавачката куќа „Арс Ламина“ ги посетија основните училишта во Општина Бутел и донираа по 100 книги. Станува збор за следните училишта: „Св. Климент Охридски“ „Ацо Шопов“ „Живко Брајковски“ „Панајот Гиновски“ „Петар Здравковски Пенко“ … Continue reading

ДОНИРАНИ 800 КНИГИ ВО ОСУМ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА КАРПОШ
училиште

ДОНИРАНИ 800 КНИГИ ВО ОСУМ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА КАРПОШ

Издавачката куќа „Арс Ламина“ продолжува со донациите по 100 книги за библиотеките од училиштата кои се вклучија во кампањата „Читањето е супермоќ“. Наши претставници ги посетиja основните училишта: „Лазо Трповски“, „Јан Амос Коменски“, „Братство“, „Војдан Чернодрински“, „Владо Тасевски“, „Петар Поп Арсов, „Аврам Писевски“ и „Димо Хаџи Димов“ во Општина Карпош и го збогатија библиотечниот фонд … Continue reading

ВО ОПШТИНА КИСЕЛА ВОДА РЕАЛИЗИРАНА ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕМА ЧИТАЊЕТО Е СУПЕРМОЌ
училиште

ВО ОПШТИНА КИСЕЛА ВОДА РЕАЛИЗИРАНА ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕМА ЧИТАЊЕТО Е СУПЕРМОЌ

Денес, во салата на Општина Кисела Вода се одржа 4. по ред од серијата едукативни презентации во склоп на кампањата „Читањето е супермоќ“. Уредничката од издавачката куќа „Арс Ламина“, Татјана Димовска Атанасова – на претставниците на општинските основни училишта, им ги претстави суштината на кампањата, нејзините цели и очекуваните резултати. Акцентот на презентацијата беше на … Continue reading

АРС ЛАМИНА ПОДАРИ 100 КНИГИ ВО АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ
училиште

АРС ЛАМИНА ПОДАРИ 100 КНИГИ ВО АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

Денес во дворот на ООУ „Александар Македонски“ се одржа настан на кој се одбележа 21 март – првиот ден на пролетта, Ден на екологијата, Светски ден на поезијата и Светски ден на лицата со Даунов синдром. Во дел од училишниот двор беа посадени садници и цвеќиња, а ученици од основното училиште за деца со попреченост … Continue reading

АРС ЛАМИНА ПОДАРИ 500 КНИГИ ВО ПЕТ ОСНОВНИ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА АЕРОДРОМ
училиште

АРС ЛАМИНА ПОДАРИ 500 КНИГИ ВО ПЕТ ОСНОВНИ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА АЕРОДРОМ

Претставници на издавачката куќа „Арс Ламина“ деновиве ги посетија основните училишта „Браќа Миладиновци“, „Ѓорѓија Пулевски“, „Гоце Делчев“, „Димитар Македонски“ и „Лазо Ангеловски“ и подарија по 100 книги во училишните библиотеки. Донацијата се состои од лектири, читанки, едукативни изданија и нагледни средства.  Директорите на училиштата ја поздравија акцијата за збогатување на библиотечните фондови, пред сè заради понудата на … Continue reading

АРС ЛАМИНА ГИ НАГРАДИ НАЈДОБРИТЕ НА ОЛИМПИЈАДАТА БУТЕЛСКИ СЕЗНАЈКОВЦИ
училиште

АРС ЛАМИНА ГИ НАГРАДИ НАЈДОБРИТЕ НА ОЛИМПИЈАДАТА БУТЕЛСКИ СЕЗНАЈКОВЦИ

Во петокот (10 март) во просториите на Општина Бутел беше организирана Олимпијада на Бутелски Сезнајковци на која учествуваа тимови од најдобри ученици од седум општински училишта. Учениците се натпреваруваа во четири категории: квиз на знаење, асоцијации, буква по буква и игра за вештини. Олимпијадата ја модерираше познатиот водител Марко Новески, а освен претставници на основните … Continue reading

„Арс Ламина“ ќе донира 1.000 книги за училиштата во Општина Карпош
Ресурси

„Арс Ламина“ ќе донира 1.000 книги за училиштата во Општина Карпош

Издавачката куќа „Арс Ламина“ ќе донира по сто книги за десетте основни училишта во Општина Карпош. Во рамките на кампањата „Читањето е супермоќ“, која е поддржана и од Филозофскиот факултет во Скопје и Здружението за дислексија „Ајнштајн“, на втори март во просториите на ООУ „Лазо Трповски“ се одржа презентација што има цел да се збогати … Continue reading

„Читањето е супермоќ“: ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ВО ОПШТИНА БУТЕЛ
Почетна / училиште

„Читањето е супермоќ“: ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ВО ОПШТИНА БУТЕЛ

Во рамките на кампањата за поттикнување на читачките навики, „Читањето е супермоќ“, издавачката куќа „Арс Ламина“ реализираше две едукативни презентации во соработка со општините Аеродром и Бутел. Continue reading

Кои 10 образовни изданија беа најбарани во „Литература.мк“ во септември?
Почетна

Кои 10 образовни изданија беа најбарани во „Литература.мк“ во септември?

Образованието е најважната инвестиција во животот на децата, но и во иднината на едно општество. За соодветна едукација, покрај стручните кадри, потребна е и адекватна литература: едукативни изданија, вежбанки, прирачници, работни тетратки… Тие се од голема помош, не само за учениците во совладување на материите по повеќето предмети туку се и од корист за наставниците … Continue reading

Го одбележуваме Светскиот ден на наставниците со десет изданиjа од „Арс Ламина“
Ресурси / училиште

Го одбележуваме Светскиот ден на наставниците со десет изданиjа од „Арс Ламина“

Во интернационални рамки, денеска (5 октомври) се прославува Светскиот ден на наставниците. Да се биде наставник, учител, професор и воспитувач е најблагородната и најубавата професија. Но, истовремено, тоа е и најодговорната задача што подразбира голема посветеност и подготвеност. Наставниците се едни од најважните членови на општеството. Тие се водечка светлина за учениците и со својата … Continue reading

„Арс Ламина“ и Здружението на одделенски наставници „Учител“ одржаа работилница за примена на едукативно-дидактичките материјали и литературата за деца во наставата
училиште

„Арс Ламина“ и Здружението на одделенски наставници „Учител“ одржаа работилница за примена на едукативно-дидактичките материјали и литературата за деца во наставата

Издавачката куќа „Арс Ламина“ и Здружението на одделенски наставници „Учител“ (ЗОН), викендов, во „Јавна соба“ во Скопје, одржаа работилница за примена на едукативно-дидактичките материјали, литературата за деца и списанијата за ученици во одделенската настава. На настанот беа промовирани најновите едукативно-дидактички изданија по предметите математика, македонски јазик, природни науки, општество, како и дополнителни публикации и прирачници … Continue reading

Ново списание и прирачници за предучилишна возраст во издание на „Арс Ламина“
Деца 3-6 години

Ново списание и прирачници за предучилишна возраст во издание на „Арс Ламина“

Издавачката куќа „Арс Ламина“ ја почнува оваа воспитно-образовна година со ново списание и нови прирачници по математика и графомоторика, наменети за предучилишна возраст. Станува збор за интерактивното и модерно дизајнирано списание „Ѕвезди“, два нови прирачници по математика за 4-5 години, односно 5-6 години, како и Прирачник за предучилишна возраст со графомоторички вежби (5-6 години). Новите … Continue reading