Latest Entries
ВО ОПШТИНА КИСЕЛА ВОДА РЕАЛИЗИРАНА ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕМА ЧИТАЊЕТО Е СУПЕРМОЌ
училиште

ВО ОПШТИНА КИСЕЛА ВОДА РЕАЛИЗИРАНА ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕМА ЧИТАЊЕТО Е СУПЕРМОЌ

Денес, во салата на Општина Кисела Вода се одржа 4. по ред од серијата едукативни презентации во склоп на кампањата „Читањето е супермоќ“. Уредничката од издавачката куќа „Арс Ламина“, Татјана Димовска Атанасова – на претставниците на општинските основни училишта, им ги претстави суштината на кампањата, нејзините цели и очекуваните резултати. Акцентот на презентацијата беше на … Continue reading

АРС ЛАМИНА ПОДАРИ 100 КНИГИ ВО АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ
училиште

АРС ЛАМИНА ПОДАРИ 100 КНИГИ ВО АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

Денес во дворот на ООУ „Александар Македонски“ се одржа настан на кој се одбележа 21 март – првиот ден на пролетта, Ден на екологијата, Светски ден на поезијата и Светски ден на лицата со Даунов синдром. Во дел од училишниот двор беа посадени садници и цвеќиња, а ученици од основното училиште за деца со попреченост … Continue reading

АРС ЛАМИНА ПОДАРИ 500 КНИГИ ВО ПЕТ ОСНОВНИ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА АЕРОДРОМ
училиште

АРС ЛАМИНА ПОДАРИ 500 КНИГИ ВО ПЕТ ОСНОВНИ УЧИЛИШТА ВО ОПШТИНА АЕРОДРОМ

Претставници на издавачката куќа „Арс Ламина“ деновиве ги посетија основните училишта „Браќа Миладиновци“, „Ѓорѓија Пулевски“, „Гоце Делчев“, „Димитар Македонски“ и „Лазо Ангеловски“ и подарија по 100 книги во училишните библиотеки. Донацијата се состои од лектири, читанки, едукативни изданија и нагледни средства.  Директорите на училиштата ја поздравија акцијата за збогатување на библиотечните фондови, пред сè заради понудата на … Continue reading

АРС ЛАМИНА ГИ НАГРАДИ НАЈДОБРИТЕ НА ОЛИМПИЈАДАТА БУТЕЛСКИ СЕЗНАЈКОВЦИ
училиште

АРС ЛАМИНА ГИ НАГРАДИ НАЈДОБРИТЕ НА ОЛИМПИЈАДАТА БУТЕЛСКИ СЕЗНАЈКОВЦИ

Во петокот (10 март) во просториите на Општина Бутел беше организирана Олимпијада на Бутелски Сезнајковци на која учествуваа тимови од најдобри ученици од седум општински училишта. Учениците се натпреваруваа во четири категории: квиз на знаење, асоцијации, буква по буква и игра за вештини. Олимпијадата ја модерираше познатиот водител Марко Новески, а освен претставници на основните … Continue reading

„Арс Ламина“ ќе донира 1.000 книги за училиштата во Општина Карпош
Ресурси

„Арс Ламина“ ќе донира 1.000 книги за училиштата во Општина Карпош

Издавачката куќа „Арс Ламина“ ќе донира по сто книги за десетте основни училишта во Општина Карпош. Во рамките на кампањата „Читањето е супермоќ“, која е поддржана и од Филозофскиот факултет во Скопје и Здружението за дислексија „Ајнштајн“, на втори март во просториите на ООУ „Лазо Трповски“ се одржа презентација што има цел да се збогати … Continue reading

„Читањето е супермоќ“: ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ВО ОПШТИНА БУТЕЛ
Почетна / училиште

„Читањето е супермоќ“: ЕДУКАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ВО ОПШТИНА БУТЕЛ

Во рамките на кампањата за поттикнување на читачките навики, „Читањето е супермоќ“, издавачката куќа „Арс Ламина“ реализираше две едукативни презентации во соработка со општините Аеродром и Бутел. Continue reading

Кои 10 образовни изданија беа најбарани во „Литература.мк“ во септември?
Почетна

Кои 10 образовни изданија беа најбарани во „Литература.мк“ во септември?

Образованието е најважната инвестиција во животот на децата, но и во иднината на едно општество. За соодветна едукација, покрај стручните кадри, потребна е и адекватна литература: едукативни изданија, вежбанки, прирачници, работни тетратки… Тие се од голема помош, не само за учениците во совладување на материите по повеќето предмети туку се и од корист за наставниците … Continue reading

Го одбележуваме Светскиот ден на наставниците со десет изданиjа од „Арс Ламина“
Ресурси / училиште

Го одбележуваме Светскиот ден на наставниците со десет изданиjа од „Арс Ламина“

Во интернационални рамки, денеска (5 октомври) се прославува Светскиот ден на наставниците. Да се биде наставник, учител, професор и воспитувач е најблагородната и најубавата професија. Но, истовремено, тоа е и најодговорната задача што подразбира голема посветеност и подготвеност. Наставниците се едни од најважните членови на општеството. Тие се водечка светлина за учениците и со својата … Continue reading

„Арс Ламина“ и Здружението на одделенски наставници „Учител“ одржаа работилница за примена на едукативно-дидактичките материјали и литературата за деца во наставата
училиште

„Арс Ламина“ и Здружението на одделенски наставници „Учител“ одржаа работилница за примена на едукативно-дидактичките материјали и литературата за деца во наставата

Издавачката куќа „Арс Ламина“ и Здружението на одделенски наставници „Учител“ (ЗОН), викендов, во „Јавна соба“ во Скопје, одржаа работилница за примена на едукативно-дидактичките материјали, литературата за деца и списанијата за ученици во одделенската настава. На настанот беа промовирани најновите едукативно-дидактички изданија по предметите математика, македонски јазик, природни науки, општество, како и дополнителни публикации и прирачници … Continue reading

Ново списание и прирачници за предучилишна возраст во издание на „Арс Ламина“
Деца 3-6 години

Ново списание и прирачници за предучилишна возраст во издание на „Арс Ламина“

Издавачката куќа „Арс Ламина“ ја почнува оваа воспитно-образовна година со ново списание и нови прирачници по математика и графомоторика, наменети за предучилишна возраст. Станува збор за интерактивното и модерно дизајнирано списание „Ѕвезди“, два нови прирачници по математика за 4-5 години, односно 5-6 години, како и Прирачник за предучилишна возраст со графомоторички вежби (5-6 години). Новите … Continue reading

Дводневна онлајн-конференција во организација на Cambridge University Press & Assessment
Ресурси

Дводневна онлајн-конференција во организација на Cambridge University Press & Assessment

Почитувани,  Во пресрет на почетокот на новата учебна година, ве покануваме да ја проследните дводневната онлајн-конференција во организација на Cambridge University Press & Assessment.   Настанот со назив Back to School with Cambridge ќе се одржи на 30 и 31 август, а учество ќе земат познати автори и едукатори (Herbert Puchta, Olha Madylus, Matthew Ellman etc.).  Целта на овој богат … Continue reading

Го одбележуваме Светскиот ден на наставниците со водичот „Од компетентност до комплетност“ од Киро Јорданов
училиште

Го одбележуваме Светскиот ден на наставниците со водичот „Од компетентност до комплетност“ од Киро Јорданов

На 5 октомври, во интернационални рамки се прославува Светскиот ден на наставниците, познат и како Меѓународен ден на наставниците. Го одбележуваме Светскиот ден на наставниците со стручната образовна книга „Од компетентност до комплетност: водич за преживување за наставници“ од Kиро Јорданов, која неодамна излезе од печат во издание на „Арс Ламина“. Дека станува збор за … Continue reading

Акциско истражување: Мотивацијата кај учениците за време на пандемијата
училиште

Акциско истражување: Мотивацијата кај учениците за време на пандемијата

Ковид-19 донесе нова реалност на светско ниво. Целиот свет се обиде да се справи со „невидливиот непријател“, а пристапот на државите беше различен. Ковид-19 навлезе во секоја пора на општеството, а образованието беше еден од најпогодените сектори. За да се спречи ширењето на пандемијата, повеќето влади низ целиот свет привремено ги затворија образовните институции на … Continue reading

Петнаесет идеи за матурска прослава ― од забавиште до средно училиште
Деца 7-11 години / Родителско катче / Тинејџери 12-14 / Тинејџери 15+

Петнаесет идеи за матурска прослава ― од забавиште до средно училиште

Без разлика дали се работи за забавиште или за средно училиште, земањето диплома е важна работа што треба да се прослави на возбудлив начин. Фрлете ја капата пред почесниот гостин со овие 15 сериозно симпатични идеи за матурска прослава. Мафини со капа   Ниту една матурска прослава не е комплетна без тематски десерт. Овие симпатични … Continue reading

Брзи и лесни активности
Деца 0-3 години / Деца 3-6 години / Деца 7-11 години / Родителско катче / Тинејџери 12-14

Брзи и лесни активности

Над 75 едноставни и забавни игри за сите возрасти Шест идеи за забава на дождлив ден Скок во вирче Само напред―намокрете се. Видете кој може да направи најголем плисок, да го прескокне најголемото вирче и прв да ги наполни чизмите.  Направете изработки во боја Првиот дел направете го внатре: Земете неколку хартиени филтри за кафе … Continue reading